Ontzuren (BATC)

 

 

Over verzuren en ontzuring

Door voeding, alcohol, stress, luchtvervuiling, medicijngebruik en overmatig sporten kunnen er in je lichaam teveel zure afvalstoffen achterblijven. Denk aan urinezuren, vetzuren, nierstenen en cholesterol. Je lichaam probeert de zuurgraad van je bloed wel op een constant niveau te houden, maar door de grote hoeveelheid afvalzuren die dagelijks in je bloed terecht komt, is dat onbegonnen werk. Dit heeft verzuring tot gevolg omdat je lichaam de schadelijke zuurresten in je gewrichten, botten en weefsels opslaat.

De zuurgraad van je bloed (uitgedrukt in pH-waarde) wordt bepaald door de hoeveelheid zure en basische stoffen in je bloed. Idealiter zijn deze twee stoffen in evenwicht: het zogenaamde zuur-base evenwicht.
Voor het goed functioneren van diverse lichaamsfuncties is het belangrijk dat de zuurgraad van je bloed niet teveel schommelt. Hiervoor heeft je lichaam diverse methodes. Eén daarvan is de aanmaak van  natriumbicarbonaat. Na je 45e neemt de aanmaak van natriumbicarbonaat echter af en verzuur je dus sneller.

De symptomen van verzuring

Huidproblemen, stijve spieren en vermoeidheid zijn symptomen van verzuring. Naarmate je ouder wordt, kun je hierdoor geleidelijk allerlei gezondheidsklachten  zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, diabetes, jicht of artrose ontwikkelen.

Ontzuring, zo pak je het aan

Je lichaam werkt hard om je zuurgraad op peil te houden en kan door jou hierbij best wel een handje geholpen worden. Door actief bezig te zijn met je voedingspatroon én lifestyle kun je de zuurgraad van je lichaam reguleren. Daarnaast is het ook raadzaam om voedingssupplementen te gebruiken en mineraliserende, basische baden te nemen.

Wil jij hiermee aan de slag? Ik help je graag bij het zoeken naar de nieuwe balans en het verminderen van (lichamelijke) klachten.

Facebook
Instagram